Translate

понеделник, 4 март 2013 г.

ОПАСНИ ХРАНИ СЪДЪРЖАЩИ АСПАРТАМ

СПИСЪК НА НЯКОИ ПРОДУКТИ СЪДЪРЖАЩИ АСПАРТАМ. Coca-Cola i Pepsi Light;

2. Газирана вода “Горна Баня” със свеж дъх на лимон;

3. Mентови дражета “Fisherman´s Friends“;

4. Всички дъвки “Orbit“;

5. Дражета и дъвки “Mentos“;

6. Разтворими напитки “Танг”, “Степ“ и "Болеро";

7. Дражета, бонбони и дъвки “Winterfresh“;

8. Всички диетични вафли и бисквити.

9. Дражета “Orbit Drops“;

10. Coca-Cola Black;

11. Бонбони за гърло “Propolki”/”Прополки”;

12. Лимонада Мания;

13. Напиткa Дерби и Стил;

14. Енергийна напитка Pitbull;

15. Енергийна напитка Bulldog;

16. Плодова напитка “Party”;

17. Дъвки “Витаголд” / “Vitagold”;

18. Боза “Бомакс”;

19. Кока кола към суб-марката на Billa – Clever;

20. Лекарствен препарат (перорален разтвор) VOLTFAST;

21. Детски мултивитамини „Марсианци“;

22. Пепси кола лайт, Pepsi Cola light;

23. Плодова напитка “COSTA” с вкус на касис;

24. Серия газирани напитки лайт (light) на Флорина (Florina)

25. Фервекс за деца

26. San Terra cola на Kaufland                                                                                                                   А ЕТО КАКВО ПИШЕ В УИКИПЕДИЯ ЗА АСПАРТАМАспартамът е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта[1]. Поради това му свойство, въпреки че грам аспартам съдържа 4 килокалории, количеството нужно за получаване на сладък вкус е толкова малко, че калоричният принос е пренебрежимо малко.[6]
Химическо му наименование е N-(L-α-аспартил)-L-фенилаланин, 1-метил естер. Аспартамът е познат под търговските именаНутрасуит (NutraSweet), Canderel, Equal, Spoonful , Е 951. Химическата му формула е C14H18N2O5. Моларната му маса е294.301 g/mol. Температурата на топене- 246-247 °C.
В България[2] производителите на храни и напитки съдържащи аспартам са длъжни да посочат че даденият продукт "Съдържа източник на фенилаланин".
Европейският код на аспартама като хранителна добавка е Е951.
Поради ниската си калоричност днес аспартамът масово се използва за подслаждане на напитки, например някои разновидности на Кока КолаФантаПепси, повечето разтворими сокове, както и в някои медикаменти. Използва се също така при приготвянето на дъвки и бонбони без захар, както и в производството на диетични храни и храни, предназначени за диабетици.
Поради високото си съдържание на фенилаланин, аспартамът не е подходящ за лица, страдащи от фенилкетонурия.
Аспартамът се радва на особена популярност в световен мащаб. Употребата на аспартам в храни и напитки е одобрена от Европейската Агенция по Безопасност на Храните (EFSA)[3]. Към 2005 г. аспартамът се използва в над 6000 продукта, а годишната му консумация в световен мащаб възлиза на 16 000 тона [4].

Няма коментари:

Публикуване на коментар